Gebelikler Arası Süre Ne Kadar Olmalı?
Nelere Dikkat Edilmeli?
Gebelikler arası sürenin 18 aydan fazla olması önerilir. 6 aydan kısa olmamasına çok dikkat edilmelidir. 18 aydan kısa sürede gebelik olursa rahim yırtılması riski yüksektir. Gebeliklerin yarısıplansızdır. Plansız gebeliklerin 1/3’ ü de, bu 1.5 yıllık sürede olur. Doğum sonrası vizitte tümkontrasepsiyon seçenekleri konuşulup en uygunu seçilmelidir.Bariyatik cerrahi uygulanan gebelerde doğum, daha doğrusu gebelik 12- 24 ay geciktirilmelidir. Gebeliğinde gestasyonel diyabet olanlarda tip 2 diyabet olma olasılığı 7 kat fazladır. Doğum sonrası 4-12 hafta içerisinde ve her 3 yıl da bir şeker yükleme testi yapılmalıdır.
Gestasyonel hipertansiyon olan gebelerde kronik hipertansiyon gelişme riski vardır. Tansiyon 120/80mmHg civarında tutulmalıdır. İleride kalp hastalığı artma olasılığı iki kat artmıştır.
Obezite varlığı; tip 2 diyabet, hipertansiyon, bazı kanserler, artrit ve kalp hastalığı riskini artırır. Doğum sonrası 6-12 ay içerisinde doğum öncesi kilosuna inilmelidir. Bu konuda cesaretlendirilmelidir.
Tiroid kontrolü iyi değilse erken doğum, düşük, düşük doğum ağırlığı riski ve bebeğin nörolojik gelişiminde bozukluk olabilir.
Sigara bebeğin kilosunda düşüklük, kalp hastalığı ve kanser riskini arttırır.
Gebelikte canlı aşılar yapılamaz, bu nedenle gebelikler arası dönemde eksik olan canlı aşılar (MMR(kızamık, kızamıkçıkboğmaca) , HPV, Varisella ...) yapılmalıdır.
Doğum sonrası emzirmenin uzun sürmesi anne sağlığını iyileştirir. Diyabet, tansiyon, over kanseri, meme kanseri riskini azaltır. Gestasyonel diyabeti olan kadınların emzirmenin uzun sürmesi metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gelişmesini azaltır.
Gebe kalmayı düşünen kadınlar gebe kalmadan bir ay önce başlamak üzere 400 mg folik asit kullanmalı, ve gebeliğin ilk üç ayına kadar devam etmelidir. Daha önce nöral tüp defekti öyküsü varsa gebelikten üç ay önce 4 mg/gün olacak şekilde folik aside başlanmalıdır.
Perinatal depresyon ve aksiyete 7 kadından birini etkiler.