Gebelik ve Myomlar

 Gebelikte myom sıklığı %2 dir. Gebelikte myomlar büyüyebilir, gerileyebilir yada aynı boyutta kalabilir.   Myomların bu amaçla ultrason ile seri takibi, eğer bir sorun yoksa, komplikasyon gelişmemişse   önerilmez.Gebelikte myomların çoğu şikayet yapmaz. Fakat ani veya devam edici ağrı yada basınç   yapabilir.Büyük tümörlerdeki ağrıda narkotik olmayan ağrı kesiciler(parasetamol vb) kullanılır.Myom kan   damarlarından daha fazla büyürse beslenmesi bozulup hemorajik infakt, nekroz gelişir.Buna kırmızı veya   karneöz dejenerasyon(%5-6) denir. Ani başlayan myomun olduğu bölgede hissedilen ağrı, karında   hassasiyet,hafif ateş yüksekliği ve lökositoz olur. Diğer acil durumlarla karışabilir. Apandisit, ablasyo plasenta   böbrek taşı, piyelonefrit ile ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Ultrason  tanıda yardımcı olur. İnflamasyona bağlı bazen   erken doğum ağrıları başlayabilir. Ağrı kesiciler ile şikayetler birkaç gün içerisinde geçer.Nadiren saplı subseröz myomlar çevresinde dönüp(torsiyon) nekroza bağlı ağrı yapabilir. Bu durumda cerrahi ile sadece torsiyon olan myom çıkarılmadır.Myomlar  gebelikte düşük, erken doğum, ablasyo plasenta, malprezantasyon doğum yolunda tıkanıklık, sezeryan olasılığının artması, doğum sonu kanama yapabilir.Myomun yeri ve büyüklüğü önemlidir. Plasentanın yerleşim yerine yakın olması veya yerleşim yerinin üzerinde olması düşük, erken doğum ve ablasyo plasenta ve  kanama riskini arttırır. Serviks alt segmentte olanlar doğum yolunu tıkar.Gebelikte myom varlığı normal doğumu engellemez, Eğer doğum yolunu tıkayan bir durum söz konusu değilse vajinal doğum yapılır.Myom plasentanın implantasyon bölgesine yerleşmişse doğum sonrasında enfeksiyon olabilir.Gebelik planlayanlarda UAE relatif kontrendikedir. Düşük, sezeryan, postpartum kanama riskini arttırır.

Gebelikte myom sıklığı %2 dir. Gebelikte myomlar büyüyebilir, gerileyebilir yada aynı boyutta kalabilir. Myomların bu amaçla ultrason ile seri takibi, eğer bir sorun yoksa, komplikasyon gelişmemişse önerilmez. Gebelikte myomların çoğu şikayet yapmaz. Fakat ani veya devam edici ağrı yada basınç yapabilir. Büyük tümörlerdeki ağrıda narkotik olmayan ağrı kesiciler(parasetamol vb) kullanılır.

Myom kan damarlarından daha fazla büyürse beslenmesi bozulup hemorajik infakt, nekroz gelişir. Buna kırmızı veya karneöz dejenerasyon(%5-6) denir. Ani başlayan myomun olduğu bölgede hissedilen ağrı, karında hassasiyet, hafif ateş yüksekliği ve lökositoz olur. Diğer acil durumlarla karışabilir. Apandisit, ablasyo plasenta böbrek taşı, piyelonefrit ile ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Ultrason  tanıda yardımcı olur. İnflamasyona bağlı bazen erken doğum ağrıları başlayabilir. Ağrı kesiciler ile şikayetler birkaç gün içerisinde geçer.

Nadiren saplı subseröz myomlar çevresinde dönüp(torsiyon) nekroza bağlı ağrı yapabilir. Bu durumda cerrahi ile sadece torsiyon olan myom çıkarılmadır.

Myomlar  gebelikte düşük, erken doğum, ablasyo plasenta, malprezantasyon doğum yolunda tıkanıklık, sezeryan olasılığının artması, doğum sonu kanama yapabilir. Myomun yeri ve büyüklüğü önemlidir.

Plasentanın yerleşim yerine yakın olması veya yerleşim yerinin üzerinde olması düşük, erken doğum ve ablasyo plasenta ve  kanama riskini arttırır.

Serviks alt segmentte olanlar doğum yolunu tıkar.

Gebelikte myom varlığı normal doğumu engellemez, Eğer doğum yolunu tıkayan bir durum söz konusu değilse vajinal doğum yapılır.

Myom plasentanın implantasyon bölgesine yerleşmişse doğum sonrasında enfeksiyon olabilir.

Gebelik planlayanlarda UAE(Uterin Arter Embolizasyon) relatif kontrendikedir. Düşük, sezeryan, postpartum kanama riskini arttırır.