Gebelikte Şeker Yükleme Testi Neden Önemli?
Gebelik şekeri, gebelikte en sık görülen medikal hastalıktır. Gebelikte kan şekerinin yüksek olması, hem bebek hem anne sağlığı üzerinde ve ileriki hayatlarında sorun çıkarabilir; gebelik sırasında tanısının konulması önemlidir.
Gebelik, şeker hastalığı oluşumu için gerekli olan her türlü ortamı sağlar.Gebeliğin ilk yarısında; hormonlar özellikle östrojen hormonu annenin pankreasından insülin sağlanmasını arttırır. Glikoz üretimi de fazladır. Pankreasdan salgılanan insülin ile kan şekeri normal hatta düşük olur. Gestasyonel diyabet olacak olan gebenin bu evre de açlık kan şekeri normal çıkabilir.
Gebeliğin ikinci yarısında; bebeğin eşinin ürettiği hormonlardan en önemlisi “human plasental laktojen” ve yine gebelikteki diğer hormonlar insüline karşı bir direnç oluşturur. Yani insülin var iken daha az etki eder, yada etki etmesi daha geç olabilir. Kan şekerinden, karaciğerden glikoz yapımında da artış vardır. Kan şekeri %30 artar. Fakat İnsüline karşı direnç olduğu için, pankreasın ürettiği insülin kan şekerini normal düzeyde tutmak için yeterli olmaz. O zaman gebenin pankreası 2-3 kat daha fazla çalışır. Eğer pankreasın rezervi gebelik sırasında iyi ise o zaman kan şekeri normal düzeyde devam eder. Gebenin pankreası , insülin depoları, insülin rezervi yetersiz ve gebelik öncesi bir insülin direnci var ise, pankreas rezervi yeterli gelmez. Dolayısı ile kan şekeri istenilen seviyeye düşmez. Hiperglisemi dediğimiz kan şekeri yüksekliği karşımıza çıkar.
Şeker yükleme testi ile pankreas rezervinin yeterli olup olmadığını öğrenmek için pankreasa bir uyarı vermemiz gerekir. Test sonucuna göre gestasyonel diyabet tanısı konulduğunda, gebelik sırasında kan şekerinin belirli hedef düzeylerde tutulması için öncelikle diyet ve egzersiz önerilir.
Gebelikte Şeker Yükleme Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Şeker yükleme testi gebeliğin 24-28. haftalar arasında yapılmalıdır.
24-28. haftadan önce yapılması gereken gebeler:
- Önceki gebeliğinde gebelik şekeri olanlar
- Daha önce insülin direnci olanlar
- BMİ(Vücüt Kitle İndeksi) yüksek olanlar
- Polikistik Overi olanlar
- Ailesinde diyabet öyküsü olanlar
- İri bebek öyküsü olanlar
- Konjenital anomalili bebek doğuranlar
Bu gebelerde test sonucu normal ise, 24-28 . haftalar arasında testi tekrarlamak gerekir.