Koroid Pleksus Kistleri

  Fetüsün beyninde, ventrikülde koroid pleksus olarak adlandırılan beyin omurilik sıvısını üreten  yapının içindeki sıvı dolu kistlerdir. İkinci üç ay ultrason incelemesinde sık (%1) görülür. Koroid pleksus, gebeliğin 6-7. haftasından sonra gelişir, 9. haftaya kadar hızlı büyür. Hiperekojenik  koroid pleksus içerisinde sonolucent olarak görülen kistler, farklı büyüklükte olabilir, genellikle <10  mm(3 – 20 mm)dir. Tek ya da çift taraflı olabilir. Kenarları belirgindir, içinde debris yada küçük kistik  yapılar olabilir. Koroid pleksus kistlerinin (KPK )nedeni bilinmemektedir.

14. gebelik haftasından sonra tanınabilir(ortalama 17-18.hf), 28. haftadan sonra kaybolur.Kromozom anomalileri ve yapısal malformasyonlarla çoğunlukla ilgisi yoktur. KPK saptanan fetuslarda ilave sonografik bulgu ve anomali varsa trizomi 18 akla gelmelidir. Cri du chat( 5p- )sendromu ve mozaik trizomi ile de ilişkili olabilir.Ultrasonda KPK saptanırsa fetüste T18 belirteçleri (kalp, beyin, böbrek, iskelet, ekstremiteler, boyun, göbek kordonunda...) özellikle aranmalıdır.

Koroid pleksus kisti, Down sendromu riskini arttırmaz.Koroid pleksus kisti diğer malformasyonlarla beraberse genetik konsültasyon ve karyotipleme gerekir. Olgunun özelliğine göre cf DNA da istenebilir. İzole bulgu ise bunlara gerek yoktur.Koroid pleksus kistlerinin bir sonraki gebelikte tekrarlama riski yoktur.

İzole koroid pleksus kistlerinin kaybolmasını görmek gerekir.Nadirde olsa foramen monronun tıkanmasına ventrikülomegali,obstrüktif hidrosefaliye neden olabilir.Literatürde 31 haftaya kadar görülenler olmakla beraber 32. gebelik haftasından sonra devam ediyorsa koroid pleksus papillomu akla gelmelidir.